COVID PROTOCOL RAPENCROSS / ETHIAS CROSS LOKEREN – 11 SEPTEMBER 2021

De Rapencross/Ethias Cross Lokeren kan enkel en alleen plaatsvinden dankzij de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen en het gebruik van het Covid Safe Ticket. Er zullen op en rond het evenemententerrein een aantal praktische aanpassingen zijn. Hieronder vind je de belangrijkste vragen en hun antwoorden en je zal zien dat die eenvoudig zijn om op te volgen.

Social distancing blijft verplicht bij aankomst. Indien u geen 1,5m afstand kunt houden, blijft een mondmasker verplicht. Iedere bezoeker zal samen met zijn identiteitskaart en toegangsticket de nodige certificaten moeten kunnen voorleggen via de CovidSafeBE applicatie OF via een uitgeprint formulier. Van zodra op het terrein, vervallen alle Coronamaatregelen. Daar hoeft u dus geen mondmasker meer te dragen en vervalt de social distancing regel.

De organisatie van de Rapencross biedt geen mogelijkheid aan bezoekers om ter plaatse een Covid test af te nemen die ook een officieel testcertificaat zal genereren en dus een Covid Safe Ticket. Elke bezoeker dient hier dus zelf (op voorhand) voor in te staan.

De informatie op deze pagina is enkel ter ondersteuning van de bezoeker en onderhevig aan wijzigingen. De organisatie is niet verantwoordelijk voor wijzingen of verouderde informatie.

Q&A omtrent COVID Maatregelen op de Rapencross

Wat heb ik nodig om naar de Rapencross te komen?

Elke bezoeker heeft een inkomticket voor de Rapencross, een Covid Safe Ticket (digitaal of op papier) en een identiteitsbewijs nodig.

Ik ben toeschouwer, ben op het terrein maar wil even terug naar de wagen en nadien terug op het terrein. Kan dit?

Neen. Eens op het terrein, dient u daar te blijven tot het einde. Indien u het terrein toch vroegtijdig verlaat – ongeacht de reden – kunt u enkel opnieuw toegang krijgen door de aankoop van een nieuw toegangsticket én een nieuwe Covid Safe controle. Als organisatie worden wij gezien de strikte Covid Safe maatregelen gedwongen tot deze maatregel.

Wat is een Covid Safe Ticket en hoe kom ik aan een geldig certificaat?

Met een Covid Safe Ticket kan je bewijzen dat je al zeker 2 weken volledig gevaccineerd bent, zeer recent negatief bent getest of het voorbije half jaar al eens besmet bent geweest met het coronavirus.

Het Covid Safe Ticket is een persoonlijke QR-code die automatisch aan de CovidSafeBE-app wordt toegevoegd wanneer je voldoet aan minstens 1 van de volgende 4 voorwaarden:

    • je bezit een vaccinatiecertificaat waarmee je bewijst dat je al minstens 2 weken volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19
    • je bezit een negatief PCR-testcertificaat, (dit is geldig op de dag van de test + 2 dagen)
    • je bezit een negatief antigeen(snel)testcertificaat, (dit is geldig op de dag van de test + 1 dag)
    • je bezit een herstelcertificaat (maximaal 6 maanden oud) dat aantoont dat je hersteld bent van COVID-19 na een eerdere positieve PCR-test.

PCR-testen en antigeen(snel)testen worden afgenomen bij officiële instanties die gekoppeld zijn aan de database van de overheid. Dit kan je huisarts, een COVID-19 testlocatie in je gemeente of (voor de antigeen(snel)testen) één van de aangesloten apothekers in België zijn.

Is een zelftest ook voldoende?

Neen. De testen dienen te zijn afgenomen bij officiële instanties die gekoppeld zijn aan de database van de overheid.

Ik woon in Nederland of een ander Europees land? Wat moet ik doen?

Nederlandse bezoekers downloaden de CoronaCheck-app iOS of CoronaCheck-appAndroid om hun certificaten voor te leggen. Alle overige niet-Belgen zullen het Europese Digitale Groene Certificaat moeten voorleggen.

CoronaCheck-app iOS

Mijn kind is jonger dan 12 jaar. Moet ik een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen?

Neen. Het Covid Safe Ticket geldt enkel voor kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen dus toegang tot de Rapencross zonder Covid Safe Ticket. Bij twijfel over de leeftijd kan wel een ID-bewijs gevraagd worden bij de toegangscontrole.

Hoe gebruik ik de Covid Safe App en download ik mijn certificaten?

Download de officiële CovidSafeBE-app op je mobiele toestel. Maak een taalkeuze en beantwoord drie vragen die uitwijzen welke COVID-certificaten voor jou beschikbaar zijn. Hierna kan je je aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme) en zijn je certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren. Hier wordt uitgelegd hoe je je kan aanmelden op de app.

Opgelet, ben je jonger dan 18 jaar dan zal je moeten aanmelden met de optie eHealth en hiervoor de hulp van je ouders inschakelen. Je kan hier lezen hoe dat in zijn werk gaat.

Download de Covid Safe App hier voor iOS
Download de Covid Safe App hier voor android

Hoe download ik mijn certificaten als PDF?

Wil je je COVID-certificaat downloaden als pdf, meld je dan aan op MijnGezondheid met je identiteitskaart in de kaartlezer. (Dit doe je met je eID en met de juiste pincode). Heb je je certificaat gedownload, dan kan je het printen of naar je smartphone sturen.
Ouders kunnen de certificaten voor hun minderjarige kinderen (+12 maar -18 jaar) bekomen via MijnGezondheid of Mijnburgerprofiel door na het inloggen de ID van de kinderen in te lezen en deze aan hun eigen profiel te koppelen. Daarna kan je de test- of herstelcertificaten van jouw minderjarige kinderen zien.

Het certificaat meenemen als PDF is een goed idee aangezien je daarmee een back-up op zak hebt voor het geval jouw smartphone het zou laten afweten.

Op welke dag moet ik ten laatste volledig gevaccineerd zijn voor een geldig Covid Safe Ticket?

Je moet 2 weken volledig gevaccineerd zijn, concreet wil dit zeggen voor de Rapencross/Ethias Cross Lokeren : Als je ten laatste op zaterdag 28 augustus volledig gevaccineerd bent, heb je vanaf zaterdag 11 september een geldig Covid Safe Ticket voor de Rapencross.

Indien je later of niet gevaccineerd bent kun je een geldig Covid Safe Ticket ontvangen door op tijd een erkende test af te laten nemen. PCR-testen en antigeen(snel)testen dienen afgenomen te worden bij officiële instanties die gekoppeld zijn aan de database van de overheid. Dit kan je huisarts, een COVID-19 testlocatie in je gemeente of (voor de antigeen(snel)testen) één van de aangesloten apothekers in België zijn.

Ik ben niet op tijd gevaccineerd voor de Rapencross. Wat kan ik doen?

Je kan in dit geval kiezen om een PCR test te laten afnemen of een antigeen-sneltest bij een erkende zorgverlener.
PCR-testen en antigeen(snel)testen dienen afgenomen te worden bij officiële instanties die gekoppeld zijn aan de database van de overheid. Dit kan je huisarts, een COVID-19 testlocatie in je gemeente of (voor de antigeen(snel)testen) één van de aangesloten apothekers in België zijn.

Let op, de resultaten van de testen zijn pas geldig vanaf het moment dat deze weergegeven worden via het Covid Safe Ticket. Vraag daarom zeker na of het resultaat van je test in de database van Sciensano wordt geplaatst.

De twee gratis PCR-testen waar Belgen recht op hebben, zijn ook geldig voor deelname aan een evenement zoals de Rapencross. Een gratis PCR-test moet maximaal 10 dagen voor het “gebruik” worden aangevraagd. Alle info vind je hier.

Mijn Covid Safe Ticket is gebaseerd op een PCR testcertificaat. Tot wanneer is het geldig?

Indien je in het bezit bent van een negatief PCR-testcertificaat is dit geldig op de dag van de test + 2 dagen. De 2de dag na je test, klokslag middernacht, zal de geldigheid van je certificaat vervallen.

Let op, kom niet zomaar naar de Rapencross nadat je een test hebt laten uitvoeren! Je krijgt pas toegang tot het terrein wanneer het certificaat beschikbaar is in de Covid Safe App. In het geval van een PCR test kan dit tot 24u duren afhankelijk van het testcentrum. Vraag dus vooraf hoe lang dit zal duren!

Mijn Covid Safe Ticket is gebaseerd op een RAT Testcertificaat (antigeen sneltest). Tot wanneer is het geldig?

Indien je in het bezit bent van een negatief RAT-testcertificaat, is dit geldig op de dag van de test + 1 dag. De 1ste dag na je test, klokslag middernacht, zal de geldigheid van je certificaat vervallen.

Een voorbeeld: Je laat een RAT test uitvoeren op vrijdag 3 September – je kunt het festival bezoeken tot en met zaterdag 4 september middernacht, maar bij aanvang van zondag 5 september heb je een nieuw certificaat nodig om toegang te krijgen tot het festival of de camping. Je moet je dus laten hertesten op zaterdag. Dat kan enkel indien je tijdig reserveert in ons testcentrum of elders bij een erkend zorgverlener, om vervolgens opnieuw toegang te krijgen tot het festival en campingterrein.

Let op, kom niet zomaar naar het festivalterrein nadat je een test hebt laten uitvoeren! Je krijgt pas toegang tot het festivalterrein wanneer het certificaat beschikbaar is in de Covid Safe App. In het geval van een RAT test kan dit tot 2u duren afhankelijk van het testcentrum. Vraag dus vooraf hoe lang dit zal duren!

Kan ik mij op het Rapencross terrein laten testen of hertesten?

Neen. Dit wordt niet voorzien.

Kan ik zelf checken of mijn certificaat geldig is en/of wanneer het vervalt?

In de nieuwe versie van CovidSafeBE (release op 24 augustus 2021) kan je nu per certificaat zelf checken of het toegelaten zal worden op de datum van het evenement. Zo sta je niet voor verrassingen als je naar een evenement gaat. Je drukt hiervoor op het certificaat, kiest voor ‘toegang evenement’ en vult de datum in waarop je het event wil bijwonen.

Wat als mijn toegang geweigerd wordt door een ongeldig certificaat?

Het is mogelijk dat de toegang tot het terrein geweigerd wordt. Bezoekers die geen geldig ticket hebben, niet gevaccineerd zijn, geen geldig test- of herstelbewijs hebben zullen geen toegang krijgen.

Het niet in het bezit zijn van een geldig Covid Safe ticket geeft de bezoeker geen recht op annulering, compensatie of terugbetaling, ook al heeft de bezoeker een geldig inkomticket.

Heb je nog een vraag waarop je het antwoord hierboven niet kan vinden?

Mail dan naar info@rapencross.be