Wereldkampioen Wout van Aert kijkt uit naar eerste kennismaking met Rapencross

“Eerste schooldag-gevoel”

Hoe krijg je een renner die a) alles al heeft gezien en b) alles al heeft gewonnen nog enthousiast? Door ‘m deel te laten nemen aan een nieuwe veldrit. Dus kijkt Wout van Aert reikhalzend uit naar zijn eerste optreden in de Rapencross. “Want onbekend terrein betreden, dat maak je jammer genoeg niet zo vaak mee.”

Wout van Aert is nieuwsgierig. Dat steekt de wereldkampioen niet onder stoelen of banken. Dus polste de Kempenaar de voorbije tijd links en rechts al naar de mening van mensen die het parcours in Lokeren kennen. “Ik hoorde dat het een mooi rondje wordt, en behoorlijk selectief bovendien. Dus kan ik niet wachten om voor het eerst zelf kennis te maken met de omloop. (Lacht) Eigenlijk zouden ze dat vaker moeten doen, zo van die verrassingen in mijn wedstrijdprogramma steken. Niet dat het me tegensteekt, afzakken naar een cross waar ik eerder al aan de slag was. Maar het krijgt allemaal toch een nieuwe dimensie als je naar een onbekende cross afreist. Dat brengt een beetje spanning mee, zo’n soort van een eerste schooldag-gevoel.”

Voor dat soort van situaties werd het woord ‘goesting’ uitgevonden. Nogal wiedes dus dat Wout van Aert straks in de Rapencross goed voor de dag zal willen komen. “Omdat die veldrit zich situeert in een periode waarin ik echt goed wil zijn. De kalender heeft bepaald dat Lokeren plaatsvindt dik drie weken voor het Europees kampioenschap in Nederland. Vorig jaar liet ik dat EK nog links liggen, nu heb ik zin om een gooi te doen naar een trui die nog niet in mijn collectie zit. En wie goed voor de dag wilt komen op dat kampioenschap hoort automatisch sterk genoeg te zijn om er in de aanloop naar die wedstrijd ook iets moois van te maken. Wie in topvorm zit, wil oogsten: zo simpel is dat. Dus wil ik toeslaan telkens ik kans zie op winst. De Rapencross vormt daar geen uitzondering op. De Brico Crossen komen trouwens rechtstreeks op televisie. Dat zijn en blijven belangrijke afspraken. Nog een reden om mezelf dubbel te plooien.”

Periodisering
De manier waarop Wout van Aert zijn seizoen indeelt vertoont trouwens opmerkelijke overeenkomsten met de wijze waarop hij het veldritseizoen twaalf maanden geleden aanpakte. “Om een duur woord te gebruiken: ik leg de focus op ‘periodisering’. Af en toe knijp ik er tussenuit, om de intensiteit even te laten zakken en te werken aan mijn basisconditie. Zo plan ik een stage in de loop van december, bijvoorbeeld. Allemaal met het oog op de kampioenschappen. Want na het EK wil ik ook in januari scoren, op BK en WK. In 2017 pakte dat goed uit. Ik zie dus geen reden om te kiezen voor een andere benadering.”

Kampioenschappen en wereldbeker
Vorige winter liet Wout van Aert wenkende eindwinst in de Superprestige liggen door de veldritfiets na afloop van het weekend ná het wereldkampioenschap aan de haak te hangen. Een spetterende voorjaarscampagne op de weg volgde. Straks gaat het opnieuw die kant op. “Ik maak eigenlijk maar van één klassement een doel: dat is de Wereldbeker. Die manches passen perfect in mijn programma, omdat de laatste wedstrijd die meetelt voor dat criterium – de GP Adri van der Poel in Hoogerheide – plaatsvindt één week voor het wereldkampioenschap. Vorig jaar was dat ook het geval, maar ik verprutste mijn kansen in het eindklassement al meteen door in de eerste twee wedstrijden, die koersen op Amerikaanse bodem, heel slecht te presteren. Hopelijk stoot ik mezelf geen tweede keer aan dezelfde steen.”